Cordaad Welzijn Goedbezig Valkenswaard

Eenzaamheid bij vrijwilligers

In Nederland zijn meer dan een miljoen mensen eenzaam. Zij ontwikkelen vaak eigen
manieren om hiermee om te gaan, bijvoorbeeld het doen van vrijwilligerswerk. Dit kan
positieve effecten hebben. Persoonlijke aandacht, een goede sfeer en passend
vrijwilligerswerk zijn dan wel voorwaarden.
Hoe kunt u alert zijn op eenzaamheid bij uw vrijwilligers? Hoe gastvrij en laagdrempelig
bent u?

Hoe herken je eenzaamheid?
Lichamelijke signalen zijn dat iemand steeds moe is of weinig eet. Psychische signalen kunnen zijn; negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, verdriet, onrust. Ook sociale signalen zoals weinig contacten, weinig bezoek van familie of vrienden en gedragsmatige signalen zoals verlegenheid, erg op zichzelf zijn of juist de aandacht opeisen zijn herkenbaar.
Een enkel signaal hoeft natuurlijk niet te betekenen dat iemand zich eenzaam voelt. Vaak gaat het over meerdere signalen over een langere periode.

Wat kunt u doen?
Persoonlijke aandacht, een goede sfeer en passend vrijwilligerswerk zijn belangrijk voor vrijwilligers die eenzaam zijn. Wat kunt u hierin betekenen?
Beleid – Wat doet uw vereniging bijvoorbeeld bij de aanname van nieuwe vrijwilligers? Vraagt u naar iemands motivatie? Aandacht – Zorg voor een welkom gevoel voor de vrijwilliger. Niet alleen in het begin, maar altijd! Verduurzamen van contact – Eenzame vrijwilligers hebben minder contact met andere vrijwilligers en
andere mensen binnen de vereniging. Een voorbeeld is om een maatje te koppelen aan de vrijwilliger, zodat er een duurzaam contact ontstaat.

LET OP: het is niet uw verantwoordelijkheid om de eenzaamheid van uw vrijwilligers op te lossen. Die ligt bij henzelf. Wat u wel kunt doen, is proberen te zorgen dat mensen zich bij uw vereniging geborgen, veilig en welkom voelen. Lees het hele boekje ‘Eenzaamheid bij Vrijwilligers’ hier: https://bit.ly/2UYAPU4

 

19.07.2022